Levangsbilder.no

Alt om Foto på Gamlemåten

Velkommen til denne nettsiden for deg som er interessert i fotografering på den gamle, gode måten. Analog fotografering har i løpet av de siste 10 årene opplevd et comeback. Flere og flere nordmenn har børstet støvet av det gamle Minolta-apparatet til bestefar, satt i en filmrull og igjen opplevd gleden av å jobbe med skikkelig gammeldags «old school photography».

Det finnes ikke mange mørkerom igjen her i Norge, med unntak av noen få. Her finnes det rad på rad med hyller med fremkallingsvæske, skyllemidler og stoppebad. Les mer om dette og mange artikler på denne nettsiden om fotografering på gamlemåten.

5 enkle ting du kan gjøre for å bli en bedre fotograf

16 Sep 2021

Profesjonelle fotografer har brukt enorme mengder tid på å lære faget sitt. Da er det naturlig at de står med den samlede kunnskapen for å ta bra bilder under de fleste forhold. Alle er derimot ikke like heldige som dem og da er det lett å kjenne på håpløsheten.

Det er likevel ikke noen grunn til å frykte! Det er kortere vei fra å være helt fortapt til å bli en god hverdagsfotograf enn man først skal tro. Med noen enkle tips som du kan lese deg opp på her, så vil du kunne ta litt bedre bilder i hverdagen.

1. Ikke vær redd for å bevege på deg

Alltid tenk på komposisjon og bakgrunn. Feilene de profesjonelle fotografene ofte ser at hobbyfotografene gjør er å glemme hvordan bakgrunnen i bildet ser ut.

Det skal helst være en naturlig sammenheng mellom bakgrunnen og forgrunnen. Om det kun er forgrunnen som er interessant, så kan det være lurt å gjøre bakgrunnen mest mulig nøytral eller uskarp.

Hvis det derimot er bakgrunnen som skal stå for bildets inntrykk, så bør du være oppmerksom på at den skal passe inn med forgrunnen.

Aller viktigst: tenk på bildet som en helhet, ikke bare hovedmotivet. Uavhengig om det er foran i bildet, eller i bakgrunnen.

2. Fang noe unikt

Det er så lett å ta de opplagte bildene. Med opplagte bilder, så tenker vi på når det er typisk at alle og enhver tar opp kameraet. Som når noen for eksempel pakker opp en gave, løper i mål, eller rett og slett stiller seg opp til familiebilde.

Prøv å heller tenke på hvordan bildene dine kan bli unike! Ha kameraet ditt klart, og søk etter de uvanlige øyeblikkene der ikke alle står stive og ser rett inn i kameraet.

Å være på rett sted til rett tid er en hovednøkkel her. Du vil jo ikke gå glipp av reaksjonen fra et uforglemmelig øyeblikk som om venn av deg for eksempel vinner en stor jackpot på et online casino!

3. Vær oppmerksom på lyset

Definisjonen av fotografi er “å male med lys”. Da er det egentlig logisk å tenke over hvilket lys du som fotograf har til rådighet. Hvor er det egentlig lyset kommer fra? Har du en mulighet til å utnytte det til din fordel?

4. Gi deg selv muligheten til å være kreativ

Manuell fokus på kameraet vil gi deg den størst mulige kreative friheten. Det er tre ulike innstillinger inne i kameraet ditt som vil påvirke bildets fokus.

Et manuelt fokus gir deg som fotograf den største kreative friheten, ettersom det er du som velger hvor fokuset skal være.

5. Det enkle er ofte det beste

Med mindre målet til ditt er å oppnå et kaotisk bilde, bør du luke ut distraherende elementer for å unngå et rotete sluttresultat. Tenk og på at flere farger kan tolkes som visuell rot. Om mulig, sørg for at fargene ikke konkurrerer mot hverandre.

Ordtaket har rett, det enkle er ofte det beste. Start smått og være åpen for tips og triks på veien. Da vil veien fram til en god hobbyfotograf være rett rundt hjørnet.

Hvordan ta bedre bilder?

12 Jan 2021

Det er jo selvsagt relativt hva man synes er fint eller ikke, men det finnes måter å ta teknisk gode bilder på som alle kan lære. Disse tipsene er nokså samme for analoge og digitale kameraer, men de er nok litt vanskeligere å utføre på gamle kameraer.

Engangskamera

9 Dec 2020

Dette er en moderne måte å ta gammeldagse bilder på. Resultatene blir ofte varierte, men det er utrolig spennende å vente å se hva man valgte å ta bilde av. Et engangskamera gir deg ofte muligheten til å ta 27-36 bilder avhengig av hvilket merke det er du kjøper. 

Lang eksponering

2 Nov 2020

Det å ta bilder med gamle kameraer kan være spennende, fordi du kan benytte deg av lang eksponering. Du kan for eksempel lage et pinhole kamera, eller du kan benytte deg av mer moderne teknologi. Vi anbefaler uansett at du lærer deg analogt kamera før du benytter deg av digitalt.